piątek, 8 marca 2013

Szpinakowe lasagne z pomidorkami

Z okazji Dnia Kobiet postanowiłem przygotować dla mojej Izki coś specjalnego. Jako, że lubi ona jeść zielone rzeczy, padło na lasagne ze szpinakiem.

Składniki na lasagne:

  • makaron lasagne
  • ser mascarpone
  • szpinak (mrożony lub świeży)
  • czosnek
  • suszone pomidory w słoiku
  • jeden świeży pomidor
  • sos beszamel
  • masło
  • ser mozzarella

Składniki na beszamel:
  • 3/4 kostki masła
  • trochę masła klarowanego
  • 3/4 szklanki mąki
  • około 1 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa 
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę ciągle mieszając. Gdy masło z mąką zrobią się złociste, zaczynamy dolewać mleka. Dolewamy powoli ciągle mieszając. Beszamel powinno być przygotowywany na małym ogniu. Gdy już dodamy całe mleko, dodajemy około 3 szczypty gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe!




Przygotowanie lasagne:


Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Zanim masło się rozpuści możemy dodać szpinak, w moim przypadku mrożony. Żeby szpinak się rozmroził zanim masło się spali, przykrywamy patelnię pokrywką i ustawiamy gaz na mały. Gdy szpinak się już rozmrozi dodajemy do niego 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, mieszamy to wszystko razem i podduszamy około 4 minut. W czasie gdy szpinak będzie się dusił z czosnkiem wyciągamy na deskę do krojenia suszone pomidory i je siekamy. Nie za drobno bo się stracą. Do miski wrzucamy cały serek mascarpone, posiekane pomidory i podsmażony szpinak. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy lasagne w kolejności:
  1. surowy płat makaronu lasagne
  2. sos beszamel
  3. masa szpinakowa
  4. ser mozzarella
Układamy "trójki" aż nam się skończą składniki. Na samą górę układamy pomidora pokrojonego w łódeczki  Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 35 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg + grzanie z dołu). Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i zostawiamy lasagne w piekarniku na 10 minut. 





















5 komentarzy:

  1. to wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój pomysł na lasagne. I świetny pomysł na danie na Dzień Kobiet. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak jak Izka uwielbiam zielone:)))pysznie u Ciebie:) Pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń
  4. szpinakowa lasagne *-* pycha !! lubię takie zielone pomysły ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lasagne ze szpinakiem jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń