piątek, 1 marca 2013

CURRCZAK

Siemanko, ostatnio napisaliście mi, że zupa cebulowa jest dla polaków cebulaków i była za prosta, więc dziś coś zupełnie innego. Indyjski styl wchodzi dziś na salony. 



Składniki currczaka:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jogurty naturalne (po 200ml)
  • około 3cm świeżego imbiru
  • 2 duże cebule
  • 200 ml mleka
  • pomidory w puszce krojone
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • curry
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier
  • cynamon
  • 1/2 kostki masła
  • szczypiorek



Z piersi z kurczaka odcinamy tłuste elementy. Następnie kroimy go w kostkę wielkości około 2cm x 2cm. Wrzucamy go do miski i zalewamy jednym jogurtem naturalnym. Imbir obieramy i ścieramy. Dodajemy około łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę curry, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Delikatnie mieszamy, zaciągamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia w garnku rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy kurczaka w jogurcie. Dolewamy około 200ml mleka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę posypaną kurkumą. Gdy będzie już miękka miksujemy ją i dodajemy do garnka. Na tą samą patelnie wlewamy pomidory z puszki razem z 'sosem' z nich. Dodajemy dwie szczypty ziół prowansalskich i smażymy około 5 minut. Pomidory miksujemy i dodajemy do garnka. Gdy już mamy wszystko w jednym garnku dodajemy drugi jogurt naturalny oraz sok z cytryny, szczyptę curry, cynamonu i kurkumy. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie nakładamy currczaka do miseczek i posypujemy go posiekanym szczypiorkiem.













Składniki do pity:

  • 5 szklanek mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50g świeżych drożdży
Pół szklanki ciepłej wody, łyżkę cukru, 2 łyżki oliwy i drożdże mieszamy w kubku do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wymieszaniu dodajemy, dodajemy wszystko do miski z mąką i solą, w której będziemy wyrabiać ciasto.   Dolewamy szklankę ciepłej wody i mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące to dodajemy mąki, jeśli zbyt 'twarde' to dolewamy ciepłej wody. Wyrobione ciasto nacieramy lekko wodą, przykrywamy ścierką i odstawiamy pod kaloryfer na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją na cienki placek. Do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni wsadzamy pitę na sam dół (termoobieg + grzanie z dołu) , aby miała kontakt z piekarnikiem. Po około 10 minutach wyciągamy pitę i kroimy ją na trójkąty.











Składniki sałatki:
  • cukinia
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • mozarella
  • sok z cytryny
Ogórka zielonego kroimy na dwie części i wydrążamy środek łyżeczką, następnie kroimy go w paski. Cukinie także kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Pomidora kroimy w 'łódeczki'. Gdy wszystko nałożymy na talerz posypujemy sałatkę mozarellą i skrapiamy sokiem z cytryny.





Smacznego!



2 komentarze:

  1. ulalala świetne, nieskomplikowane danie ;)
    U nas też za jakiś czas przepis na kurczaka curry ;]

    OdpowiedzUsuń