czwartek, 21 lutego 2013

Cibulová Polévka

Teraz wjeżdżam z łatwą do zrobienia zupą. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu ani nie zabierze duzo pieniedzy. 



Składniki: 
  • półtora kostki rosołowej drobiowej
  • 4 średnie cebule
  • cukier
  • sól, pieprz
  • ok. 1,5l wody
Na samym poczatku do garnka wlewamy około 1,5l wody i wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu się wody wrzucamy kostki rosołowe i mieszamy, żeby się dokładnie rozpusciły. Obieramy i płuczemy cebulę w letniej wodzie. Kroimy ją na piórka (najpierw na pół, potem w plasterki) i wrzucamy na wczesniej rozgrzaną patelnie. Cebulę posypujemy cukrem, żeby "puściła soki". Smażymy ją na patelni na małym ogniu. Musimy uważać, żeby cebula nie zrobiła się brazowa, bo wtedy zupa będzie niesmaczna. Gdy kolor cebuli zmieni się z białego w żółto-zielony to możemy wrzucać ją do garnka z rosołem. Gotujemy to wszystko pod przykryciem około 30min. Po tym czasie można już jeść, jednak polecam poczekać około 3-4 godziny, żeby cebula odstała się z rosołem, wtedy smak będzie lepszy. Do talerza w którym mamy zupę kruszymy żółty ser.












1 komentarz:

  1. Najlepiej gotować zupe na mięsie ( może być nawet skrzydełko) i do tego warzywa,a później to wszystko odcedzić - to dopiero dodaje smak zupie,a nie kostka rosołowa.Wydaję mi się także,że lepiej by też zupa smakowała z grzanka.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń