Składniki na lasagne:
- płaty makaronu Lasagne
- mięso mielone
- kukurydza
- groszek
- czosnek
- ser mozarella starty
- sos beszamel
- oregano, bazylia
- sos pomidorowy
Składniki na beszamel:
- 3/4 kostki masła
- trochę masła klarowanego
- 3/4 szklanki mąki
- około 1 1/2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę ciągle mieszając. Gdy masło z mąką zrobią się złociste, zaczynamy dolewać mleka. Dolewamy powoli ciągle mieszając. Beszamel powinno być przygotowywany na małym ogniu. Gdy już dodamy całe mleko, dodajemy około 3 szczypty gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe!
Składniki na sos pomidorowy:
- sok pomidorowy
- oregano, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Do kufla/miski/pojemnika wlewamy około 300 ml soku pomidorowego. Przez praskę przeciskamy dwa obrane ząbki czosnek, dodajemy cukier i sól. Do dwóch szklanek wsypujemy zioła i zalewamy małą ilością wrzątku i czekamy aż to wszystko się zaparzy. Po okołu 5 minutach wywar z ziół dolewamy do sosu i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na bok, żeby wszystko przeszło się smakiem.
Naczynie żaroodporne nacieramy margaryną aby lasagne nam nie przywarło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i posiekany w plastry czosnek. Smażymy, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na moim zdjęciu mięso w misce jest już usmażone, ponieważ usmażyłem je dzień wcześniej. Do brązowego, przysmażonego mięsa dodajemy około 1/2 szklanki soku pomidorowego, 2 szczypty oregano i bazylii. Wszystko razem podsmażamy. Nie możemy dodać za dużo soku pomidorowego, ponieważ wtedy zrobi nam się sos jak do spaghetti, a tego nie chcemy. Kukurydzę i groszek odsączamy na sitku lub po prostu odlewamy wodę z puszek. Dodajemy je do mięsa z sokiem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie możemy zabrać się za układanie lasagne. Na samym dole dajemy trochę sosu pomidorowego a potem już według kolejności, która jest następująca:
- Surowy makaron lasagne
- Sos Beszamel
- Mięso z groszkiem i kukurydzą
- Sos pomidorowy
- Ser Mozarella
Układamy tyle "piątek" na ile nam starczy składników. Ważne jest, żeby na górze był sos pomidorowy a na samym wierzchu ser. Wszystko przykrywamy folią aluminiową (bardziej błyszczącą stroną do lasagne, matowa ma być na zewnątrz, ponieważ wtedy całe ciepło z lasagne "odbija się" od folii i wraca do naczynia z powrotem). Wsadzamy naszą potrawę do piekarnika nagrzanego wcześniej na 180 stopni (termoobieg + grzanie z dołu). Po 35 minutach ściągamy folię z góry i pozostawiamy ją w piekarniku na około 10minut , żeby ser się dobrze przypiekł z góry. Po tym czasie wyciągamy i gotowe!
Jest godzina 01;18 a mój żołądek domaga się tego co własnie zobaczył...
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie;)
Zapraszam do mnie, co prawda dopiero zaczynam, ale mam nadzieję że Ci się spodoba:)) http://kamiladzwonkowska.blogspot.com
mniam. uwielbiam lasagne. pracy z nią co prawda trochę jest, ale za to efekt piorunujący! :D
OdpowiedzUsuń