Składniki na lasagne:
- makaron lasagne
- ser mascarpone
- szpinak (mrożony lub świeży)
- czosnek
- suszone pomidory w słoiku
- jeden świeży pomidor
- sos beszamel
- masło
- ser mozzarella
Składniki na beszamel:
- 3/4 kostki masła
- trochę masła klarowanego
- 3/4 szklanki mąki
- około 1 1/2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę ciągle mieszając. Gdy masło z mąką zrobią się złociste, zaczynamy dolewać mleka. Dolewamy powoli ciągle mieszając. Beszamel powinno być przygotowywany na małym ogniu. Gdy już dodamy całe mleko, dodajemy około 3 szczypty gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe!
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Zanim masło się rozpuści możemy dodać szpinak, w moim przypadku mrożony. Żeby szpinak się rozmroził zanim masło się spali, przykrywamy patelnię pokrywką i ustawiamy gaz na mały. Gdy szpinak się już rozmrozi dodajemy do niego 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, mieszamy to wszystko razem i podduszamy około 4 minut. W czasie gdy szpinak będzie się dusił z czosnkiem wyciągamy na deskę do krojenia suszone pomidory i je siekamy. Nie za drobno bo się stracą. Do miski wrzucamy cały serek mascarpone, posiekane pomidory i podsmażony szpinak. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy lasagne w kolejności:
- surowy płat makaronu lasagne
- sos beszamel
- masa szpinakowa
- ser mozzarella
Układamy "trójki" aż nam się skończą składniki. Na samą górę układamy pomidora pokrojonego w łódeczki Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 35 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg + grzanie z dołu). Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i zostawiamy lasagne w piekarniku na 10 minut.
to wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na lasagne. I świetny pomysł na danie na Dzień Kobiet. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtak jak Izka uwielbiam zielone:)))pysznie u Ciebie:) Pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńszpinakowa lasagne *-* pycha !! lubię takie zielone pomysły ;)
OdpowiedzUsuńLasagne ze szpinakiem jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuń