Składniki:
- opakowanie krewetek
- 3 cebule dymki
- szczypiorek
- 2 pomidory
- okolo 2cm swieżego imbiru
- pół puszki mleczka kokosowego
- ostra papryka
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1 limonkę
Wykonanie:
Cebule dymkę , szczypiorek, imbir drobno siekamy. Imbir należy najpierw obrać ze skórki, ponieważ nawet po ugotowaniu jest ona zbyt twarda do jedzenia. Nie wolno też przesadzić z jego ilością, ponieważ może zepsuć nam cały smak. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy 2 kostki rosołowe, czekamy aż się rozpuszczą. Dorzucamy posiekane wcześniej warzywa. Wciskamy sok z połowy limonki a drugą połowę kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Doprawiamy ostrą papryka, około 2 łyżeczki. Nie musimy się bać, że danie będzie za ostre. Gotujemy wszystko pod przykryciem około 20 min. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe, pokrojone w kostkę pomidory oraz krewetki. Jeszcze raz czekamy aż wszystko się zagotuje. Po nałozeniu na talerz, zupę możemy udekorować zielonymi częsciami szczypiorku. Smacznego.
A kostka rosołowa, to nie magiczny proszek ?
OdpowiedzUsuń