piątek, 5 kwietnia 2013

Tuńczyk w makaronie

Jako, że dziś piątek, a ja ściśle przestrzegam postu (czasem), przyszedł czas na coś bezmięsnego. Podstawowym składnikiem dzisiejszego dania będzie tuńczyk.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • dwie cebule
  • trzy ząbki czosnku
  • dwa pomidory
  • ok. 150ml mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • makaron spaghetti
  • rozmaryn, majernek, bazylia
  • sól, pieprz do smaku


Przyrządzenie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z tuńczyka. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka, które następnie przepołowiamy. Wrzucamy je na rozgrzany olej i czekamy, aż się wszystko zeszkli, uważając przy tym aby czosnek nie stał się brązowy, bo wtedy będzie do wyrzucenia. Do czosnku i cebuli dodajemy tuńczyka, który został w puszce. Podsmażamy to około 5 minut, po czym dodajemy mleko. Redukujemy do około 2/3 objętości. Dodajemy zioła (wg uznania; z rozmarynem trzeba uważać, ponieważ jest bardzo aromatyczny), śmietanę i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory pokrojone w łódeczki i dusimy następne 2 minuty, uważając przy tym by pomiodry zbytnio nie zmiękły. Sos nakładamy na ugotowany uprzednio makaron al dente. 
Smacznego!




















2 komentarze:

  1. z Cyklu - Nudzimy się przed maturą :P
    tanio, szybko i smacznie - cały Yeti

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj akurat post nie obowiązuje, heh.

    OdpowiedzUsuń