Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju
- dwie cebule
- trzy ząbki czosnku
- dwa pomidory
- ok. 150ml mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- makaron spaghetti
- rozmaryn, majernek, bazylia
- sól, pieprz do smaku
Przyrządzenie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z tuńczyka. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka, które następnie przepołowiamy. Wrzucamy je na rozgrzany olej i czekamy, aż się wszystko zeszkli, uważając przy tym aby czosnek nie stał się brązowy, bo wtedy będzie do wyrzucenia. Do czosnku i cebuli dodajemy tuńczyka, który został w puszce. Podsmażamy to około 5 minut, po czym dodajemy mleko. Redukujemy do około 2/3 objętości. Dodajemy zioła (wg uznania; z rozmarynem trzeba uważać, ponieważ jest bardzo aromatyczny), śmietanę i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory pokrojone w łódeczki i dusimy następne 2 minuty, uważając przy tym by pomiodry zbytnio nie zmiękły. Sos nakładamy na ugotowany uprzednio makaron al dente.
Smacznego!
z Cyklu - Nudzimy się przed maturą :P
OdpowiedzUsuńtanio, szybko i smacznie - cały Yeti
dzisiaj akurat post nie obowiązuje, heh.
OdpowiedzUsuń